Hvordan ved jeg, om jeg lider af angst?

26 juli 2019 Astrid Pedersen
Hvordan ved jeg, om jeg lider af angst?

Angst er en lidt tvetydig lidelse, fordi der ikke er tale om en tilstand, som pludseligt opstår. Vi er alle forsynet med et angst beredskab, som skal sikre, at vi reagerer hurtigt i situationer med overhængende fare og trusler mod vores liv.

Et stærkt angst beredskab er en fordel i pressede situationer, hvor vi er i umiddelbar fare, og forhøjer vores chancer for at overleve disse. Men mange mennesker har et unødigt forhøjet og forvrænget angst beredskab, som kan finde på at reagere ud af det blå (for eksempel i form af panikangst), efterlader os i en permanent alarmeret tilstand (generaliseret angst) eller afstedkommer en irrationel over reaktion på bestemte objekter eller situationer (eksempelvis fobier så som araknofobi eller flyskræk).

Hvis du fornemmer, at du føler bekymring konstant, og at det går ud over din funktion i hverdagen, lider du sandsynligvis af generaliseret angst. Mennesker med denne lidelse er ofte hæmmet i deres daglige udfoldelser, da de bruger ufattelige mængder af energi på at udtænke worst case scenarios, og bekymre sig om egen eller familiens muligt forestående ulykke, sygdom eller død.

Panikangst – ubehageligt men ufarligt

Får du ofte anfald af dødsangst med medfølgende svimmelhed, åndenød, hjertebanken og klamme håndflader, lider du efter al sandsynlighed af panikangst. Angst er i sig selv ikke farligt – et angst anfald er en forbigående begivenhed, som sjældent varer mere end et par minutter allerhøjst. Det er dog en meget ubehagelig tilstand, og derfor kan panikangst udvikle sig til at blive særdeles invaliderende, idet mennesker med panikangst vil have svært ved at gå uden for en dør af frygt for at blive ramt af et anfald.

Hvis du har mistanke om, at du lider af en form for angst, bør du søge hjælp inden tilstanden forværres. Du kan læse mere om ovennævnte angst lidelser samt social angst på angstekspert.dk

Flere Nyheder