Fyrer du for fuglene?

Fyrer du for fuglene?

Skruer du op for varmen, så snart kulden begynder at gøre sit indtog i det danske land, og kører den for fuldt blus hen over efteråret, vinteren og måske endda langt ind i foråret? Så er du muligvis en af de mange danskere, der smider deres penge ud af vinduet ved at fyre for fuglene. 

Men med en god gang efterisolering, kan du gøre meget ved det. Faktisk viser tal, at du kan spare helt op til 5.400 kr. ved at isolere både hulmure og loft. Og med sådan en besparelse er udgiften hurtigt tjent hjem igen.

Gå efter loftet først

Energistyrelsen anbefaler, at du starter med loftet, når der skal efterisoleres. Her ligger nemlig det største varmetab i huset. På efterisoleringdanmark.dk/loftisolering kan du finde et prisoverslag på, hvad det koster at efterisolere dit tag med papirisolering. I mange tilfælde er udgiften tjent hjem i løbet af 3,5 år.

Hvad er papirisolering?

Én ting er, hvor meget det koster at efterisolere. En anden ting er, hvilket materiale du vælger at isolere med. Mineraluld har i lang tid været øverst på hitlisten hos de danske forbrugere, men et materiale, der vinder mere og mere frem er papirisolering – også kaldet papiruld.

Papirisolering er fremstillet af gamle aviser, og det har ry for at være et bæredygtigt alternativ til den populære mineraluld, der er hård ved miljøet under produktion. Desværre har papirulden også fået ry for at være fyldt med kemikalier. Og det er til dels sandt. Der er mange former for papirisolering, der er behandlet med borax, borsyre og aluminiumhydroxid, der er på EU’s liste over problematiske stoffer. Men tager du eller håndværkerne deres forholdsregler, når det blæses ind, så er der ingen fare ved isoleringsmaterialet, da det ikke afgiver dampe, når det først er lagt.

Hvornår er loftisolering en god idé?

Der kan være flere årsager til at loftet ikke er ordentligt isoleret. Ofte skyldes det, at huset er gammelt, og det eksisterende isoleringslag er ikke tykt nok efter nutidens høje standarder. Det kan også være, at isoleringsarbejdet er dårligt udført, så der er revner i det eller at loftet er blevet brugt til opbevaring, som med tiden har trykket isoleringen flad.

Uanset hvad grunden er til den manglende eller dårlige isolering, så er det en god idé at efterisolere din klimaskærm. Du kan altid få en energirådgiver til at gå huset igennem, så du er sikker på, at du sætter ind de rigtige steder.

Og husk at en bedre isolering ikke bare nedbringer varmeregningen, det skaber også et bedre indeklima.